Válassza az Oldal lehetőséget

A Keresztség felvétele

Az emberiség múltjában, jelenében és a jövőjében is az lesz, hogy ha valaki egy bármilyen közösséghez szeretne csatlakozni, akkor a közösség által meghatározott szabályok szerinti formaságok elfogadásával válhat csak az adott közösség tagjává.
Nincs ez másként az Egyházhoz tartozásnál sem. Krisztus egyházának tagjává az ember a KERESZTSÉG felvételével válhat.
A keresztség gyakorlatát azonban nem Jézus Krisztus vezette be, az már korábban is létezett, hiszen Keresztelő Szent János már Jézus nyilvános működésének kezdete előtt keresztelt, Jézust is megkeresztelte. Sőt az Ószövetség népe és a pogány vallásokhoz tartozó népek is gyakorolták a keresztséget (a vízbe való bemerülést), az “újból kezdés” szimbólumaként. A keresztség ezért mindig összekapcsolódott a bűnbánattal, meghalást jelent egy régi életnek és újjászületést egy új életre.
Krisztus Egyházban a keresztség gyakorlata azonban a bűnbánaton túl különleges jelentőséget is kap, ahogy Jézus mondja Nikodémusnak: vízből és Lélekből kell újjászületnünk, hogy az örök életre, Isten Országába juthassunk. (Jn 3,5). Pál apostol szerint a keresztség által Krisztusba öltözködünk (Gal. 3,27), vagy Krisztussal a halálba temetkezünk, és új életre támadunk (Róm. 6,4-5), ezért a keresztség szentség, kegyelemközlő jel, amely eltörölhetetlen, éppen ezért csak egyszer vehető fel.
A keresztség felvételének szabályát maga Jézus Krisztus határozta meg:
„Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Mt 28,19-20.)

A keresztség az első a szentségek sorában. Bevezet bennünket Isten családjába, az Egyházba, Isten oltalmába helyez. Általa tagjává válunk egy olyan közösségnek, amely Istennel akar élni. A kisbaba szülei szeretnék, hogy gyermekük ennek a családnak a tagja legyen: ezért hozzák el megkereszteltetni.
Azonban a keresztségben ennél is többet kap a gyermek: a szentség megóvja őt a sötétség hatalmától, új életet kap Istentől, amelynek a halál sem vet véget. A keresztségben kapott ajándékok hasonlítanak egy maghoz, amelyben minden fontos tápanyag benne van. Viszont szükség van a szülők közreműködésére is ahhoz, hogy ez a mag kicsírázzon, növény váljék belőle, felnövekedjék és megerősödjék.
A gyermek a szülei példáján látja, hogy jó Istennel élni, a rendszeres imádság, a szentmise fontos része a családi időbeosztásnak. Amikor szülei bocsánatot kérnek egymástól és Istentől, amikor együtt imádkoznak örömben és bajban, amikor látja rajtuk, hogy mélyebben meg akarják ismerni és érteni az életük és Isten dolgait, akkor nagy segítséget kap ahhoz, hogy mindez természetes módon az ő életének is részévé váljék.
Felnőttek is jelentkezhetnek keresztségre, ők 1-2 éves előkészület alatt juthatnak el az érdeklődéstől az elköteleződést vállaló hitre.

Plébánia támogatási számlaszám

Verőce Szent András Plébánia:
11742094-20163154-00000000

PÜSPÖKI KÖRLEVÉL ANYAGI TÁMOGATÁS ÜGYÉBEN (2020. MÁRCIUS 24.)

Marton Zsolt püspök

Kapcsolat

Tel: +36 30 894 0110
e-mail: plebaniaveroce@gmail.com

Irodai ügyek intézése:
előzetes telefonos, vagy e-mailes egyeztetés alapján.

Aktuális információk

JÁRVÁNYÜGYI RENDELKEZÉSEK MÓDOSÍTÁSA A VÁCI EGYHÁZMEGYÉBEN (2021. október 31.)

Marton Zsolt püspök

A járványügyi helyzet rosszabbodása miatt, püspök atya rendelkezése szerint, november 1-jétől a szentmiséken újra kötelező a maszk használata. Ismét mellőznünk kell a szenteltvíz bemártással történő használatát, a nyelvre áldozást, és a szentmisében a béke jelét is kézfogás nélkül adjuk át. Ügyeljünk a kellő távolság megtartására egymás között és betegen, köhögve vagy megfázásos állapotban ne jöjjünk el a szentmisére. Ez esetekben fel vagyunk mentve a szentmise-látogatás kötelezettsége alól.

Események naptára

2022. január
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Ajánlott linkek

katolikus.hu

Magyar Kurír

Evangelium 365 honlap és szolgáltatások

Szentiras.hu

Károli biblia

Mária rádió internetes adás

Magyar Katolikus Rádió

Szent István Rádió Internetes adás

Vatican News

KÁRPÁT-MEDENCEI KATOLIKUS CSALÁDHÍREK

MAGYAR LITURGIKUS ÉS EGYHÁZZENEI INTÉZET

MAGYARORSZÁG KATOLIKUS HETILAPJA